Health
Leestijd: 3 minuten

Beweging en geluksstofjes

Afgelopen week heb ik vertoeft in de Picos de Europa en ben ik de nodige fysieke uitdagingen aangegaan. Ik heb onder andere de Ruta del Cares (22 km heen en terug) gelopen en ben daarna naar de andere kant van de Picos  gereden en daar heb ik nog een aantal hikes gelopen, waaronder de Vega de Liordes (2000m), wat voor mij, als niet volledig getraind persoon, wel een stevige uitdaging was.

In de eerste 4 kilometer van het pad ben je alleen maar aan het stijgen, met uiteindelijk een stijging van 900 meter binnen dit 11 kilometer lange trail. Toen ik na 2,5 uur boven was aangekomen, kon ik erg genieten van het prachtige uitzicht van de vallei (zie foto). Wat een verdienste, alle stofjes, ook wel de geluksstofjes genoemd, die je bij een stevige fysieke inspanning aanmaakt, zoals dopamine, serotonine en endorfine deden hun werk uitstekend. 

Voordat ik ga hiken in de bergen zorg ik altijd dat ik voldoende eten en drinken bij mij heb. In dit geval 2 liter water, een mueslibar, een banaan, een zak met nootjes en voor de lunch een bakje volkoren pasta met tomatensaus en jackfruit om goed in de koolhydraten te blijven zitten. Normaal gesproken eet ik niet vaak pasta, maar met een stevige inspanning zoals dit, is het erg belangrijk om voldoende voeding binnen te krijgen. Ik eet kleine maaltijden en kauw goed om een after lunch dip te voorkomen en zorg er daarnaast ook voor dat ik goed aangekleed ben, zodat ik geen kou vat in door de koude berglucht. 

Weer even terug naar de stofjes die vrijkomen bij of na een zware inspanning, want daar wilde ik graag wat meer over vertellen. Serotonine, dopamine en endorfine, zijn allemaal neurotransmitters die een rol spelen bij het ervaren van plezier, geluk en beloning in de hersenen. Deze stofjes kunnen allemaal worden beïnvloed door zware inspanning en lichaamsbeweging.

Dopamine is een neurotransmitter die wordt geassocieerd met het ervaren van beloning en plezier. Het wordt vaak vrijgegeven wanneer we iets doen dat als bevredigend wordt ervaren, zoals lekker eten, het behalen van doelen of het ervaren van succes. Tijdens zware inspanning komt dopamine vrij als reactie op de fysieke uitdaging en het voltooien van de inspanning (bijvoorbeeld het genieten van het uitzicht vanaf de top van de berg). Dit kan leiden tot een gevoel van voldoening en een positieve stemming.

Serotonine is een neurotransmitter die van invloed is op stemming, slaap, eetlust en sociale gedragingen. Het staat erom bekend dat het een positieve invloed heeft op onze stemming en emoties. Regelmatige lichaamsbeweging kan het serotoninegehalte in de hersenen verhogen, wat kan bijdragen aan een beter gevoel van welzijn en geluk.

Endorfines zijn een groep neurotransmitters die werken als natuurlijke pijnstillers en een gevoel van euforie kunnen veroorzaken. Tijdens intense lichamelijke activiteit, vooral bij zware inspanning of langdurige oefeningen, kan endorfine vrijkomen om de pijn en het ongemak te verminderen. Dit geeft je een gevoel van plezier en “een runners high” na een intensieve hardlooptraining bijvoorbeeld.

Zoals ik al zei, voelde ik me top, toen ik op het hoogste punt van de hike was aangekomen en na afronding van de route ervoer ik dat ook. Sowieso vind ik het prettig als ik iets kan afronden, maar na een zware inspanning is het genot nog groter. 

Het is belangrijk op te merken dat de werking van deze neurotransmitters complex is en dat er uiteraard meerdere factoren zijn die hun vrijlating en effectiviteit beïnvloeden. Lichaamsbeweging is slechts één van de natuurlijke manieren om deze stoffen te stimuleren en kan bijdragen aan een beter humeur, stressvermindering en algemeen welzijn. En wie wil dat nu niet? Minder stress, een goed humeur en een verbeterd algemeen welzijn. In een volgend blog vertel ik je graag meer over de invloed van stress op je bloedsuikerspiegel en welke hormonen daarbij een rol spelen. 

Geschreven door Nadia van den Berg
Misschien vind je dit ook leuk: