Self-awareness
Leestijd: 2 minuten

Kennismaken met het verhaal van het ego

Het ego is een onderwerp dat bij de meesten van ons bekend is. Het woord ego komt van het oude Grieks Latijnse woord voor ‘ik’. Maar wat is het ego eigenlijk? 

 

Het ego is een verzameling van overtuigingen, emoties, gedachten en patronen die je definiëren als individu en je gedrag bepalen. Het kan je helpen je te onderscheiden van anderen en je zelfvertrouwen geven. Het ego is niet meteen het probleem, het is onze identificatie met het ego en de verbondenheid aan het verhaal dat dit met zich meebrengt dat tot problemen leidt.

Het probleem ontstaat wanneer je ego ongelukkig wordt. Het wordt ontevreden met de verschijning van het lichaam, de bezittingen die je hebt, de relatie waar je inzit, of de gedachten die door je hoofd schieten. Als we denken dat we het ego zijn, in plaats van dat we een ego hebben, dan worden we ongelukkig wanneer ook je ego ongelukkig wordt. Het lijden van het ego kan zorgen voor belemmeringen in onze groei en ontwikkeling.

 

Om je bewust te worden van het ego, kun je beginnen met je bewustzijn verder ontwikkelen, zodat je erachter kan komen wat de impact het ego is op je leven. Dit is geen gemakkelijk proces, omdat het vaak betekent dat we onze eigen beperkende overtuigingen en gedragingen onder ogen moeten zien en moeten loslaten. Vaak komt dit naar voren als je merkt dat je in je leven op een bepaald vlak vast loopt. Je ervaart bijvoorbeeld weinig energie, hebt weinig eigenwaarde, voelt je een speelbal van de omgeving en de ‘mind’ of je hebt moeite met grenzen stellen. Alle aspecten van het ego kun je door middel van coaching nader bekijken en doorleven. Je kunt de oorsprong achterhalen van het verhaal van het ego en hier vrede mee sluiten.

 

Hoe bewuster je wordt van het ego en er achter komt dat dit niet is wie je werkelijk bent, dan ontstaat er ruimte. Zoals Rumi schreef: I am not this hair, I am not this skin, I am the soul that lies within. Je kunt je steeds meer gaan richten op je hogere zelf en op je zielenwens. Door je bewustzijn verder te ontwikkelen kun je jouw leven verrijken en je ware potentieel benutten. Het kan een uitdagende reis zijn, maar uiteindelijk zal het je helpen om een meer vervuld en betekenisvol leven te leiden.

 

Coaching is een waardevol hulpmiddel voor het verkennen van het ego en het ontdekken van wat er in je onderbewustzijn afspeelt. Een goede coach kan je helpen om je zelfbewustzijn te vergroten en je inzicht te geven in je eigen innerlijke proces. Door middel van coaching kun je leren hoe je eigen emoties, gedachten en patronen kan observeren, begrijpen en transformeren, zodat je jouw volledige potentieel kan benutten.

Bovendien kan coaching je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en je te ondersteunen bij het nemen van belangrijke beslissingen in je leven. Door te werken met een coach kun je je geïnspireerd en gemotiveerd voelen om je leven op een positieve manier te veranderen. 

Geschreven door Nadia van den Berg
Misschien vind je dit ook leuk: